بر بنیاد گزارش ها طالبان افغانستان در اواخر دسامبر و اوایل جنوری کار حصارکشی در مرز پاکستان و افغانستان را مختل کردند و جنگجویان طالب سیم ها خاردار ارتش پاکستان را ربودند. به دنبال این اتفاق در ۷ جنوری، طالبان هفت سرباز شبهنظامی پاکستان را در مرز بین دو کشور در ولایت پکتیکا مدت کوتاهی بازداشت و سپس، رها کرد.
به گفته عبدالباسط، خبرنگار و ستوننویس عربنیوز، مذاکرات پاکستان و تحریک طالبان پاکستان (TTP) با حمایت طالبان افغانستان، پیش از این تنشها، پایان یافته بود. این گفتوگوها برخلاف آتشبس یکماهه از ۹ نوامبر تا ۹ دسامبر سال گذشته، به دلیل نبود اعتماد و اختلافات حلنشده بین طرفین با ناکامی روبهرو و به افزایش حمله تحریک طالبان پاکستان علیه حکومت آن کشور شد. در ماه دسامبر، تحریک طالبان پاکستان مسئولیت ۴۵ حمله تروریستی را بر عهده گرفت که بیشترین تعداد در۲۰۲۱ را نشان میدهد.
بر بنیاد گزارش ها شماری از رسانه های پاکستانی با نشر گزارش های ادعا کرده اند که طالبان با این کار شان تلاش می ورزند تا تحریکات طالبان پاکستانی را پشتیبانی کنند. رسانه های پاکستانی همچنان نگاشته اند که در حال حاضر تحریک طالبان پاکستان از بهترین جنگافزارهای بر جا گذاشته شده ی نیروهای آمریکایی استفاده میکنند که طالبان تمامی آن را پس از فروپاشی رژیم گذشته به دست اورده اند. این رسانه ها همچنان ادعا کرده اند که جنگجویان تحریک طالبان پاکستان اکنون از جنگ افزارهای امریکایی M16 و تفنگهای تهاجمی M4 در رویا رویی با نظامیان پاکستانی استفاده می کنند که مجهز به امکانات دید شب است. به این ترتیب، این گروه شبهنظامی توانست حمله تکتیراندازهای خود به نیروهای امنیتی پاکستان را در شب افزایش دهد.
پس از احیای حکومت طالبان، پاکستان انتظار داشت که نگرانیهای امنیتیاش در مورد تحریک طالبان پاکستان در ازای کمکهای این کشور در دستیابی به توافق با ایالات متحده آمریکا از بین برود. توافق آمریکا و طالبان در فبروری ۲۰۲۰ در دوحه، که با میانجیگری پاکستان بود، راه را برای خروج ایالات متحده و بازگشت طالبان به قدرت هموار کرد. برخلاف توقع و انتظار پاکستان، طالبان هزاران زندانی تحریک طالبان پاکستان را در زمان تصرف افغانستان از زندانها آزاد کرد. در ماه اگست گذشته، اسلامآباد فهرستی از عناصر تحت تعقیب تحریک طالبان پاکستان را به دولت موقت طالبان تسلیم کرد. طالبان همچنین یک کمیسیون سه نفره برای بررسی ادعاهای پاکستان تشکیل داد.
برخلاف تضمینهای کلی طالبان مبنی بر اینکه اجازه نخواهند داد از خاک افغانستان علیه هیچ کشور دیگری استفاده شود، پاسخ آنها به نگرانیهای امنیتی پاکستان ضعیف بوده است. برای درک عمیق تنش طالبان افغانستان با پاکستان و تمایل نداشتن آنها به اقدام علیه تحریک طالبان پاکستان، درک روابط عمیق بین دو گروه شبهنظامی مهم است.
طالبان روابط نزدیک عقیدتی و قومی با تحریک طالبان پاکستان دارد. جنگجویان و فرمانده تحریک طالبان پاکستان، رهبر طالبان، ملا هبتالله آخوندزاده را امیر خود میدانند و با او بیعت کردهاند. در جریان یک جلسه پارلمان در سپتامبر سال گذشته، آژانسهای امنیتی پاکستان، تحریک طالبان پاکستان و طالبان را دو روی یک سکه توصیف کرده بودند.
سلاح های امریکایی در اختیار جنگجویان طالبان پاکستای
