بر بنیاد گزارش های رسمی در حال حاضر دست کم بیش از 200 هزار پناه جوی افغان در ترکیه به سر میبرند که برخی از این پناه جویان به گونه ی غیر قانونی در این کشور زنده گی می کنند. برگشت طالبان به قدرت سیاسی در افغانستان سبب شده تا بحران مهاجرت از افغانستان بیشتر از هر زمان دیگر افزایش یابد. بیشتر کسانی که خواهان ترک افغانستان هستند، جوانان و خانواده های اند که در رژیم گذشته مقام و منصب داشته اند. برخی از این افراد که خواهان مهاجرت به ترکیه هستند تأکید می ورزند که بزرگترین چالش فرا راه آنان نبود مصونیت جانی و امنیت روانی است. بر بنیاد گزارش ها خانواده های که خواهان سفر قانونی به ترکیه هستند باید صدها هزار دالر هزینه کنند تا به این کشور رویایی برسند، اما کسانی که پول هنگفت ندارد با در پیش گرفتن راه های غیر قانونی نخست به ایران سفر کنند و پس از آن به گونه ی قاچاقی وارد ترکیه شوند.
مهاجرت شهروندان افغان به ترکیه اکنون به درد سر جدی برای حکومت اردوغان مبدل شده است. اکنون ترکیه تلاش دارد تا با دریافت راه حل های تازه به ویژه ایجاد دیوار استحکامی در مرزهایش با ایران مانع ورود شهروندان افغان شوند. برخی از پناه جویان افغان که به گونه ی قاچاقی وارد ترکیه شده اند تأکید دارند که اگر پولیس ترکیه مهاجرانی را که به گونه ی غیر قانونی میخواهند وارد آن کشور شوند بازداشت کند، با مهاجران زشت ترین رویه را انجام میدهند. در تازه ترین مورد حالا سراجالدین حقانی سرپرست وزارت داخله ی حکومت سرپرست طالبان پس از دیدار با جهاد ارگینای سفیر ترکیه در کابل گفته است: “افغانهایی که به ترکیه رفتهاند میتوانند با استفاده از عفو عمومی به افغانستان برگردند. او از دولت ترکیه میخواهیم تا در برگشت دوباره ی این مهاجربان به افغانستان بیشتر از هر زمان دیگر کمک کنند. افغانستان خانه ی مشترک همه است و شهروندانی که از هراس کشور شان را ترک کرده اند میتوانند دوباره به خانه ی خود بر گردند.
بر اساس آمار رسمی، نیروهای امنیتی ترکیه در سال ٢٠٢١ از ورود بیش از ١٢٠٠٠٠ مهاجر غیرقانونی از مرز ایران به این کشور جلوگیری کردند.به گفته پولیس ترکیه در جریان عملیات امسال، در مجموع ١٩٠۴ تن به ظن قاچاق مهاجران گرفتار شده و ٨٨٠ وسیله نقلیه و پنج قایق مورد استفاده در قاچاق مهاجران نیز کشف و ضبط گردیده است. بر اساس همین منبع، ١٥٠٠٠ مهاجر غیرقانونی در ولایت مرزی وان در شرق ترکیه گرفتار شدند. تا هنوز روشن نیست که ترکیه به این درخواست سرپرست وزارت داخله ی طالبان چه واکنشی خواهد داشت، اما به باور مدافعان حقوق پناه جویان اگر ترکیه به این درخواست امارت اسلامی پاسخ مثبت دهد و برای برگشت پناه جویان افغان دوباره به کشور شان اقدام کنند، این رویکرد ترکیه بر خلاف تمامی تعهدات آن کشور در قبال پناه جویان خواهد بود.
این مسأله در حالی مطرح می شود که هزاران شهروند افغان که در حال حاضر در کشور گیرمانده اند تلاش می کنند تا به کشورهای همسایه به گونه ی قاچاقی سفر کنند. بر بنیاد گزارش ها یک زن مهاجر افغان که میخواست از ایران به ترکیه مهاجرت کند، از شدت سرما جان باخته است. رسانههای ترکی به نقل از مقامهای این کشور گزارش دادهاند که حادثه جان باختن زن پناهجوی افغان در نزدیکی مرز ترکیه در ایران رخ داده است. پیشتر اعلام شده بود که این حادثه در خاک ترکیه رخ داده است. دو فرزند هشت و نه ساله این مادر نیز همراهش بودهاند. این مادر جورابهای خود را به دستان کودکانش پوشانیده بوده است. طبق تصاویری که باشندهگان محل گرفتهاند، پاهای این مادر با کیسه پلاستیکی پیچیده شده بود.
سراج الدین حقانی: برای بازگشت افغانها از ترکیه به افغانستان کمک کنید
